Jodoh yg Sejati Membawa Diri Makin Dekat dengan ALLAH dan Nabi

TIDAK SANGGUP HIDUP HINA TANPA PERJUANGAN BAHKAN RELA MATI SYAHID KERNA AGAMA DAN PERJUANGAN

------------MENDAMBa SYAHID fi SABILILLAH-----------

Sunday, July 25, 2010

susah Sangat nak jadi baik nih??

SAlam syAHID sekencang JIHAD! 

hati:   kata2 ini memberi ana satu vaksin untuk terus teguh di jalanNya.namun harus ana akui..perlakuan xsemudah yg di 'oyak'kan..yer..kenapa..kadang2 ana semangat memberi nasihat dan pendorong pda teman yg down..namun adakalanya..apa yg ana bilang ana belum  tentu mampu ana buat juga..tersa diri ini hipokrit..salahkah aku yg Allah..eh,,memanglah diriku banyak salah pada Alllah..boleh plak bersoal jwap dganNya..astagfirullah..ayat2Mu yg suci sering terngiang2 di telingaku..
''wahai orang yg beriman!mengapa kamu mengatakan sesuatu yg tidak kamu lakukn..sesungguhnya itu sangatlah dibenci oleh Allah jika kamu mengatakan sesuatu yg tidak kamu lakukan..'' (surah assaff 2-3 
monolog hati.:.''Tuhan,masih banyak amanah dariMU yg belum mampu aku lakukan ..adakah aku sering beralasan sibuk..atau menunggu pertolongan dariMu..mengapa diriku tidak menyedari hakikat perjuangan pasti ditaburi dgan mehnah kehidupan..barulah setitis pengorbanan itu mendpat penilaian..tidak!!belum tentu lagi..niat kena selalu ditajdidkan..bersihkan hati..''

       ''Jika ALLAH mengkehendaki kebaikan bagi seorang hamba,maka Dia akan mengujimu dengan
           kesusahan'' (riwayat bukhari)

..sehingga akhirnya malu dganMU..memohon kudrat..tuhan..hingga mengingatkan semua itu ana terfikir entah apa kebaikan yg pernah dilakukan sepanjang analogi hidupku..

akal: .hati..bersangkalah baik,bukankah Allah menurut persangkaan hambaNYa..

hati:  bagimana bisa akal??ana ni busuk..adakalnya kabaikan yg dilakukan mengharapkn balasan..solat adakalnya timbul riak tanpa disedari..tambah2..panjang angan..fuh...kotornya ana!!bgaimana ana yg kotor ini dpat menarik hidayat Allah pd USratiku..???

akal: hidayah itu milik Allah..belum sampai masanya..duhai sahabat karibku..tidakkah enta tahu.manusia itu tidak sempurna..kelebihan yg ada dikongsi bersama..kekurangan di tampung bersama..bersihkan dirimu dgan berzkir..ingatlah firmanNya..''dan dengan mengingatiKu,hatimu menjadi menjadi tenang..cuba mitak tolong dgan lidah..

lidah: ana cuba akhi tolong hati..tapi ana futur..ana takut juga dengan janji yg belum ana terpenuhi..ana xmahi dicop Allah sebagai lidak munafik..ana tahu..munafik itu tempatnya di neraka paling paling bawah..takut...!!!
tapi insyaAllah,ana cuba tolong hati..bukankah Kekasih ALLAH itu telah bersabda':

     ''sesungguhnya seorang kamu pergi menunaikan sesuatu keperluan saudaranya lebih baik 
baginya daripada berikhtikaf di masjid Nabi selama sebulan.''


    banyakkan berdoa yer hati..hati: tapi ana ni jahat betul!! kamu xtahu apa yang telah ana lakukan wahai lidah,akal,mata!!!
        ana rasa ana xlayak nak cium bau syurga pun!!!argh.........!!!Allah myb xnak dgar doa ana lagi!!


hati mula hilang sabar. dan .......

bersambung..

No comments:

Post a Comment