Jodoh yg Sejati Membawa Diri Makin Dekat dengan ALLAH dan Nabi

TIDAK SANGGUP HIDUP HINA TANPA PERJUANGAN BAHKAN RELA MATI SYAHID KERNA AGAMA DAN PERJUANGAN

------------MENDAMBa SYAHID fi SABILILLAH-----------

Friday, May 3, 2013

Kalam Nasihat Memberkas Hati.

Assalamualaikum Wbt.

Bismillahirahmanirahiim..

Allahumma Solli A'la Sayyidina Muhammad.
Waliduna As Sheikh Muhammad Fuad Kamaluddin al Maliki sebelah kiri bersama Murobbina Al Fadhil ustaz Muhadir Haji Joll 7 Nasihat Murobbina,Al Fadhil Ustaz Muhadir Haji Joll sempat dicatitkan smasa kami berjilsah dengan beliau beberapa hari lepas.

1) Tambah ilmu agama sama ada melalui talaqqi,maulid,usrah.Talaqqi yang terbaik adalah yang betul-betul bicara tentang ilmu itu.Ditambah pula dalam talaqqi itu ialah dibicarakan tentang cinta Nabi saw.

2) Jangan tinggalkan Wirdul Latif dibaca selepas Subuh dan Ratibul Haddad dibaca selepas Maghrib.Sekurang-kurangnya jangan tinggal wirid Ratibul Haddad.

3) Solat malam sekurang-kurangnya 2 rakaat jangan tinggalkan.

4) Lazimi solat sunat selepas solat Isyak 4rakaat.Kerana sama nilainya dengan pahala solat lailatul qadr.

5) Jaga akhlaq antuna.Jangan terlalu kuat sangat berfacebook.Dalam facebook,banyak fitnahnya.Jangan terpancing emosi.Jaga adab,jangan kuat berdebat.

6) Sekurang-kurangnya kita ada 1 amalan yang kita boleh istiqamah sampai bila-bila.

7) Nasihat khusus untuk yang nak istiqamah selawat,kalau boleh antuma ada cincin tasbih digital 2.Satu khusus untuk selawat.Satu untuk zikir selainnya.Selawat paling mujarab dan cepat untuk mimpi Nabi saw adalah selawat Ummiy.

~19 Jamadilakhir 1434H: 30/4/13 2.30 p.m

Al afwu minkum.Sekadar perkongsian bersama dari al faqirah.InsyaALLAH,semoga dapat amalkan.Kalau tak boleh buat semua,jangan tinggal semua. :) ♥

1 comment: